Journalistieke vrijheid
Zwaar gewapende en gemaskerde Israëlische soldaten zijn het hoofdkantoor van Al Jazeera in Ramallah (Westelijke Jordaanoever) binnengevallen. Zij gaven een militair bevel om voor 45 dagen het kantoor te sluiten. De soldaten scheurden ook posters van de Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh van de muur. Shireen Abu Akleh was een Palestijns-Amerikaanse journalist die al 25 jaar werkte voor Al Jazeera totdat zij in 2022 vermoord werd door het Israëlische leger.
Al Jazeera speelt een belangrijke rol in het verstrekken van informatie over wat er gebeurt in Palestina. Het netwerk biedt een platform voor stemmen die niet vaak gehoord worden in traditionele media, vooral met betrekking op de situatie in Palestina. Des te zorgwekkender is de aanval op hun kantoor in Ramallah. Door deze aanval ontneemt Israël de internationale gemeenschap cruciale informatie en berichtgeving over de ontwikkelingen in Palestina.
Internationale persvrijheidsorganisaties zoals Reporters Without Borders (RSF) hebben Israël al vaker bekritiseerd. Reporters Without Borders heeft inmiddels drie klachten ingediend bij het ICC over Israëlische oorlogsmisdaden tegen journalisten. In de recentste klacht vraagt RSF de aanklager om onderzoek te doen naar misdaden tegen ten minste negen Palestijnse verslaggevers tussen 15 december en 20 mei, en meer in het algemeen naar de meer dan 100 journalisten die door het Israëlische leger zijn vermoord sinds 7 oktober in Gaza.
Wanneer journalisten in Nederland de stempel 'tuig van de richel' krijgen door stemmen op extreemrechts, zijn we terecht ontstemd. Wanneer journalisten in het buitenland worden vermoord door dictatoriale regimes, ontstaat er terecht internationale verontwaardiging. Dezelfde verontwaardiging is hier ook op z’n plaats. Wat gebeurde in Ramallah is slechts een voorbeeld van de gevaren die journalisten in conflict- en oorlogsgebieden wereldwijd elke dag onder ogen moeten zien. De aanval op de pers is een aanval op de democratie, en zonder onafhankelijke verslaggeving wordt het steeds moeilijker voor de internationale gemeenschap om gerechtigheid te eisen of oplossingen te vinden. De journalistiek heeft een essentiële rol in het belichten van onrecht, vooral in conflict- en oorlogsgebieden, en moet daarom beschermd worden, waar dan ook ter wereld.
De journalistiek is essentieel voor een gezonde democratische samenleving. Waar dan ook, in welk land dan ook, een aanval op de journalistiek is een aanval op de democratie. De journalistiek uitschakelen is pogen om een democratie te wurgen.
Jezelf vol hoogmoed bestempelen als de 'enige democratie in het Midden-Oosten' en tegelijkertijd elementaire vrijheden van een democratie zoals persvrijheid elimineren, getuigt van corruptie en kwaadaardigheid, wat Israël’s geloofwaardigheid als democratische rechtsstaat wederom ondermijnt.