Dit zijn mijn gedachten over het leven, de samenleving &
de wereld.
De verwoestende vlammenzee
De wereld wordt geteisterd door vlammen. Van Los Angeles tot Gaza. Ik reflecteer op de boosheid en angst die me over dreigen te nemen door deze gebeurtenissen en probeer hoop aan te reiken.
De les van 2024
Aan het einde van elk kalenderjaar schrijf ik een persoonlijk en reflecterend stuk over hoe dat jaar voor me is geweest, welke lessen ik heb geleerd en met welke houding ik het nieuwe jaar inloop.
Kiezen voor empathie
Na een gesprek met Hasna El Maroudi in het Glazen Huis voor Gaza te Rotterdam over empathie, beeldvorming en hoe de twee elkaar beïnvloeden schreef ik dit stuk over empathie en hoe we daar ook voor kunnen kiezen.
Paarse vrijdag & journalistiek
Een kritische reflectie op de berichtgeving van de NOS over Paarse Vrijdag 2024 en hoe journalisten ook mensenrechten zouden moeten beschermen.
Een thuis
Stichting Hindostaans & Queer heeft het boek Humans of Hindostaans & Queer gepubliceerd. De focus is om de vreugde van Hindostaanse queers te tonen. Ik sta ook in het boek met een interview. Ook is mij gevraagd of ik iets extra’s wilde schrijven. Ik koos ervoor om de veelzijdigheid van mijn zijn uit te werken en bloot te leggen hoe ik altijd op zoek ben geweest en altijd op zoek zal zijn naar mijn plek op de wereld. Naar mijn thuis. Dit is wat ik schreef.
Halloween en homofobie
Een onschuldige kus tijdens een Halloweenfeest werd ruw verstoord door een discriminerende barman. Ik voelde weinig steun van mijn omgeving, waardoor ik me lange tijd eenzaam en onbegrepen voelde. Deze ervaring is sindsdien een drijvende kracht in mijn strijd voor een rechtvaardige wereld.
Licht in de duisternis
Een persoonlijke reflectie op Diwali als het feest van licht en geweldloosheid, tegen de achtergrond van een verhardende wereld. Hoe vinden we hoop en menselijkheid in tijden van duisternis? Laten we het licht in onszelf en elkaar opnieuw ontdekken.
Online gevaar voor de Oegandese LHBTIQA+ gemeenschap
Uit een rapport van Amnesty International is gebleken dat de LHBTIQA+ gemeenschap in Oeganda sinds de invoer van de Anti-Homosexuality Act in 2023 een stijging aan online geweld en gevaar ervaart. In dit artikel worden de punten van het rapport samengevat en spreek ik met Amnesty International Nederland over de bevindingen.
Vrij verkeer van geven en ontvangen
Wederkerigheid in relaties draait om geven en ontvangen vanuit zorg, niet vanuit eigenbelang of winst. In een samenleving waar transactionele relaties vaak de norm zijn, kunnen we leren van inheemse gemeenschappen die wederkerigheid centraal stellen in hun manier van leven. In dit stuk reflecteer ik meer op het idee van wederkerigheid.
Coming Out Day
Op deze Coming Out Day reflecteer ik op de complexiteit van zichtbaarheid binnen de queer en trans gemeenschap. Het artikel benadrukt de druk die de dag kan leggen op mensen die niet uit de kast zijn, en pleit voor alternatieven zoals ‘Coming In’ en ‘Inviting In’ om ruimte in te nemen op persoonlijke voorwaarden. Ook wordt aandacht gevraagd voor de stemmen van queer en trans personen van kleur, die vaak onderbelicht blijven.
Driehonderdvijfenzestig
Het is precies een jaar geleden dat de situatie tussen Palestina en Israël escaleerde. In dit stuk wordt er zowel op persoonlijk als maatschappelijk vlak gereflecteerd over het geweld, de bezetting van Palestina en de huidige wereldorde.
Ik ben een gelukszoeker
Ik schreef dit persoonlijke stuk naar aanleiding van de Gelukszoeker-campagne. Velen van ons zoeken in ons leven naar geluk. Dat is geen doodzonde. En dat zou het ook niet moeten zijn voor gelukszoekers buiten Europa.
Verbroken beloftes
Kabinet Schoof-I heeft ervoor gekozen om Afghaanse bewakers en hun gezinnen toch niet naar Nederland te halen, ook al had het vorige kabinet dit wel toegezegd. Hiermee laat Schoof-I wederom zien dat het zich laat leiden door vreemdelingenhaat. In dit stuk ga ik daar dieper op in.
Het tij keren
Een persoonlijke en existentiële reflectie op de huidige wereldorde en het vele leed dat zoveel mensen wordt aangedaan nu dat er in Libanon ook vele aanvallen uitgevoerd worden.
Journalistieke vrijheid
Een stuk over Israëlische inval in het Al Jazeera hoofdkantoor te Ramallah, Westelijke Jordaanoever en hoe het ondermijnen van de journalistiek een directe aanval is op de democratie.
Trans vrijheid
Een opiniestuk over de verslechterde situatie voor lhbtiqa+ personen in Georgië, de moord van trans vrouw Kesaria Abramidze en hoe we ons moeten verzetten tegen de wereldwijde golf aan haat tegen queer en trans personen.
Een crisis ervaren
Een opiniestuk over de zogenaamde asielcrisis in Nederland, de onderbuikgevoelens van witte Nederlanders en het vermenselijken van vluchtelingen en asielzoekers.
De moed van Gisèle Pelicot
Een opiniestuk over de Franse zaak van Gisèle Pelicot die door 70 tot 90 mannen is verkracht in de afgelopen tien jaar. Deze massaverkrachting was gefaciliteerd door haar man, Dominique Pelicot, die haar drogeerde en al deze mannen uitnodigde.
Beperkt gemaakt
Naar aanleiding van het rapport van het VN-comité Committee on the Rights of Persons with Disabilities is dit stuk geschreven over de structurele onderdrukking en uitwissing van mensen met een beperking.
82.000 kinderen
Een persoonlijk stuk een herdenkingsprotest in Rotterdam voor de 82.000 gedode kinderen in Gaza.
Benieuwd naar meer?
Op de publicatiepagina staan de recentste publicaties van Rocher. Op de mediapagina staat een overzicht van zijn recentste verschijningen in verschillende media waar hij over verschillende onderwerpen heeft gesproken.