Over de racistische rellen in het VK

Wat we zien gebeuren in het Verenigd Koninkrijk zijn racistische rellen als gevolg van jarenlange zondebokpolitiek gemengd fascisme waar desinformatie de laatste duw heeft gegeven. En daar mag en kan niet weggekeken van worden. Ik zal blijven wijzen naar en benoemen van deze fascistische manifestaties. Het is cruciaal dat dit niet genormaliseerd mag worden. Normalisatie ligt namelijk op de loer in ieder van ons. Het is een automatisch mechanisme omdat normaliseren van wat je overkomt je kans op (psychische) overleven vergroot.

Deze haat is een haat die langzaam groter is geworden. Het is een stabiele haat dat begon als een kleine vlam en beetje bij beetje gevoed werd. Tot het een oncontroleerbare bosbrand werd en alles op z’n pad achterlaat als een verschroeide hoop as.

Het is haat die met de papfles meegegeven wordt. Ik zag een video uit het Verenigd Koninkrijk van een jong wit meisje dat met haar moeder op straat liep en al glimlachend “Paki’s out! Paki’s out!” schreeuwde. Toen de persoon achter de camera daar iets van zei, werd ze binnen enkele seconden omringd door kale, witte mannen die zichtbaar de intentie hadden om haar iets aan te doen.

En wat doe je hier tegen? Al die witte suprematisten laten zich leiden door emoties als angst en woede. Vooral woede. Dus ze luisteren niet naar feiten. Nationaal- en rechtspopulisten hebben jarenlang die onderbuikgevoelens van de ‘bezorgde burger’ bespeeld, en het is het ‘redelijke midden’ die bleef herhalen dat de zorgen van de ‘bezorgde burger’ niet weggezet mocht worden als racisme. Hoe zit het nu met die zorgen? Zijn die nog steeds legitiem? Wanneer doen de zorgen van gemelaneerde en geracialiseerde mensen ertoe? Wanneer doet onze veiligheid ertoe?

Het houdt me veel bezig en breekt me steeds meer op. In de ogen van die extreemrechtse witte suprematisten, is er maar één antwoord: de uitroeiing van iedereen die zichtbaar Anders is. Elk gemelaneerd en geracialiseerd persoon is een doelwit. Als je denkt dat het alleen (zichtbare) moslims betreft, dan heb je het mis. Hoe de westerse samenleving de afgelopen decennia is omgegaan met moslims kan je zien als een kanarie in de koolmijn.

Hoewel in angst leven geen optie is — ook al hebben velen van ons geleerd mét angst te leven om op z’n minst te overleven — is het wijs om oor aan de grond te houden in Nederland. Broeders, zusters en sibbelingen lijden hier al. Er zijn genoeg gevallen van moslimhaat aan te wijzen, maar een grotere escalatie ligt op de loer. Wij hebben hier ook alle ingrediënten klaarliggen om eenzelfde catastrofale situatie te krijgen. Op sommige vlakken lopen we zelfs voor.

Een opmerking met meer dan 1,800 likes over een artikel van NU.nl over de rellen in het VK.

Previous
Previous

82.000 kinderen

Next
Next

Wie bepaalt wat journalistiek is?